Het doel
Méér mensen met een longziekte gaan méér bewegen, dat is het doel van het project Bewegen en Longziekten. Er zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte in Nederland. Onderzoek laat zien dat 60% van alle mensen met een chronische longaandoening niet of onvoldoende beweegt. Met de input van de werkgroep, experts uit het werkveld, komen we tot onderbouwde oplossingen. Hiermee krijgen zorgverlener, sport- en of beweegprofessionals zoals buurtsportcoaches meer kennis en handvatten om mensen met longziekten te laten bewegen.
Met dit project vragen we landelijk meer aandacht voor het belang van bewegen met longziekten. Daarbij willen we de verbinding tussen de zorg en het beweegaanbod van gemeenten versterken, en reeds bestaande initiatieven zoals de Beweegkaart en de Longuitdaging onder de aandacht brengen.
Houdt u zich bezig met een interessante studie die te maken heeft met dit onderwerp of heeft u een artikel of interview te delen? We komen graag met u in contact. Met vragen of feedback richt u zich tot de Long Alliantie Nederland via bewegenenlongziekten@longalliantie.nl.
Nieuws

Het Zaans Medisch Centrum organiseert dit jaar voor het eerst een Longuitdaging voor mensen met een chronische longaandoening. Verpleegkundig specialist Linda Brandjes heeft het initiatief genomen om de wandel uitdaging in Zaanstad te organiseren in samenwerking met het Sportbedrijf Zaanstad. Er wordt gewandeld vanaf 27 maart. De doelstelling van de wandel uitdaging van het ZMC […]

Op 20 mei start een nieuwe Wandelchallenge voor Duiven, Westervoort en Zevenaar (regio De Liemers, onder Arnhem). Ataro Sportservice zorgt voor sportieve activiteiten in de regio Liemers. Samen met Fysiotherapie De Romei hebben zij het initiatief genomen om de Wandelchallenge na de succesvolle editie van vorig jaar een vervolg te geven. De Wandelchallenge begint dinsdag […]

Er staat een nieuwe Longuitdaging op de agenda, in regio Drachten. Vanaf 22 april 2025. Wie wandelen er mee? Het hele longteam is enthousiast. Longverpleegkundige Jellie Helder deelt haar ervaringen. Voor de coronapandemie organiseerde Jellie Helder, longverpleegkundige in het Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten, een eerste Longuitdaging, toen nog COPD-challenge geheten. Dankzij de grote meerwaarde, […]
Bekijk al het nieuws Bewegen en Longziekten…
Werkgroep
De leden van de werkgroep Bewegen en Longziekten: bespreken gemiddeld zo’n 8-10 keer per jaar de ontwikkelingen binnen dit thema met elkaar door. Tot de werkgroep behoren collega’s met verschillende functies van diverse organisaties. Één ding hebben we allemaal gemeen: We willen dat iedereen met een chronische longziekte voldoende handelingsperspectieven heeft om in beweging te komen, te zijn en te blijven. Zodat deze mensen met een chronische longziekte zelf de winst van het in beweging zijn gaan ervaren.
Informatie
6 op de 10 longpatiënten bewegen niet of niet genoeg. Longpatiënten geven aan dat zij geen tijd of geen energie hebben, en dat ze bang zijn om benauwd te worden. Toch zou het voor de meeste mensen met een longziekte goed zijn om meer te bewegen. Doordat de (ademhalings)spieren sterker worden, zijn mensen die voldoende bewegen minder benauwd en hebben ze meer energie. Ook zijn er mogelijk minder ziekenhuisopnames nodig. Daarnaast draagt bewegen bij aan een betere kwaliteit van leven. Longpatiënten die regelmatig bewegen zijn minder eenzaam en blijven langer zelfstandig. De effecten en urgentie van bewegen met een longziekte zijn weergegeven in deze infographic.
Voor mensen met een chronische longziekte zijn zowel medicatie als bewegen belangrijke behandelopties. Er zijn nog geen medicijnen die chronische longziekten kunnen genezen. Bewegen is hierdoor de beste manier om de ziekte zoveel mogelijk onder controle te houden.
Naar medicatietrouw is al veel onderzoek gedaan, over therapietrouw bij bewegen is veel minder bekend. Therapietrouw bij bewegen is belangrijk voor mensen met een chronische longziekte: Zij moeten een actievere leefstijl langdurig volhouden om hun ziekte te managen. Kunt u hen een steuntje in de rug geven?
Voor wie
Bent u zorgverlener, sport- en of beweegprofessional? Houdt uw organisatie zich bezig met zorg, sport of bewegen? Misschien bent u op zoek naar meer houvast of achtergrond informatie over wat bewegen met een chronische longaandoening kan betekenen voor een patiënt. Mogelijk willen mensen met een chronische longaandoening graag met u gaan bewegen en sporten en wilt u meer over deze doelgroep weten om deze mensen goed te kunnen begeleiden. Of zoekt u motiverende verhalen om het onderwerp bewegen bij een patiënt met een chronische longaandoening bespreekbaar te maken? Raadpleeg dan de projectpagina’s.
Organiseer een Longuitdaging
De Longuitdaging is een wandel challenge van 20 weken waarin conditie wordt opgebouwd. De Longuitdaging brengt mensen in beweging én bevordert de verbinding tussen zorg en gemeentelijk beweegaanbod. We hebben alle informatie verzameld, waaronder een stappenplan, om in de eigen regio een Longuitdaging op te zetten – als zorgprofessional of beweegcoach bij de gemeente. En bij voorkeur in samenwerking! Lees de ervaringen van deelnemers en begeleiders. Maak een vliegende start, stel een team samen en breng de patiënten/inwoners met longziekten in de regio in beweging.

Lees verder: Organiseer een Longuitdaging
Projectpagina’s
Videoboodschap
Ellen Ricke, SR Beleidsadviseur van Longfonds