Bewegen en Longziekten

Informatiesessie

In deze informatiesessie nemen we u mee langs verschillende producten die ontwikkeld zijn in het project Bewegen en Longziekten. Ook gaan we in op o.a. bewegen met zeldzame longziekten, het belang van bewegen op fysiologisch niveau en fysiotherapie bij longziekten.

Praktische tools om mensen in beweging te krijgen

We werken aan een overzicht van beweeginitiatieven voor mensen met longziekten. Hieronder alvast een korte opsomming van initiatieven die bij ons bekend zijn.

– Wandelen: via deze link download u onze wandelchallenge: “Longuitdaging: wandelen voor meer lucht”. Met dit pakket kunnen zorgverleners en beweegprofessionals zelf een wandeluitdaging organiseren. Door in een groepje samen te wandelen, werken mensen aan hun gezondheid en doe je als zorgverlener waardevolle contacten op.

– Fietsen: bij Fietsmaatjes.nl kunnen mensen die niet zelfstandig (meer) kunnen fietsen, samen met een ‘maatje’ op een duofiets fietstochtjes maken. Beschikbare locaties zijn hier te vinden. Zelf een locatie opstarten is ook een mogelijkheid!

– Verbinden sport, zorg en gemeente: bewegen hoeft niet de verantwoordelijkheid van de zorg te zijn. Verbinding zoeken tussen sport, zorg en gemeente, kan de zorg op den duur ontlasten. Het Kenniscentrum Sport en Bewegen lanceert waardevolle tools om deze verbinding te leggen, zoals deze tipkaart. Of zoek eens online naar de Buurtsportcoach in jouw gemeente – deze zijn er, om mensen bij passend beweegaanbod te krijgen!

– Kennis van longziekten in de sport: de LAN werkt samen met partners aan een infosheet voor sportaanbieders. Hierin geven we aan wat belangrijk is, om iemand met een longziekte op een fijne en veilige manier te kunnen laten sporten. De lancering wordt verwacht in Q2 van 2023.

Achtergrondinformatie

6 op de 10 longpatiënten bewegen niet of niet genoeg. Longpatiënten geven aan dat zij geen tijd of geen energie hebben, en dat ze bang zijn om benauwd te worden1. Toch zou het voor de meeste mensen met een longziekte goed zijn om meer te bewegen. Doordat de (ademhalings)spieren sterker worden, zijn mensen die voldoende bewegen minder benauwd en hebben ze meer energie. Ook zijn er mogelijk minder ziekenhuisopnames nodig2,3. Daarnaast draagt bewegen bij aan een betere kwaliteit van leven: longpatiënten die regelmatig bewegen zijn minder eenzaam en blijven langer zelfstandig4.
In deze video vertelt Joke, haar visie op bewegen met een longziekte.

Ervaringsverhaal Joke

De effecten en urgentie van bewegen met een longziekte zijn weergegeven in deze infographic.

Dat is de reden dat de LAN het project Bewegen & Longziekten is gestart. Het doel van dit project is om meer mensen met een longziekte meer te laten bewegen. Als eerste stap is een verkenning uitgevoerd naar het onderwerp. Aan de hand van deze achtergrond én met de input van experts uit het werkveld, komen we tot onderbouwde oplossingen. In dit project is het belangrijk om landelijk meer tijd en aandacht te vragen voor (bewegen met) longziekten. Ook willen we de verbinding tussen de zorg en gemeente versterken, en reeds bestaande initiatieven zoals de beweegkaart en de COPD Challenge uitvergroten. We willen ons hierbij inzetten om het leven van alle longpatiënten een stukje beter, leuker en gezonder te maken. Voor input, vragen of feedback kunt u contact opnemen met de LAN via info@longalliantie.nl.

Samenwerkingspartners

In dit project werkt de LAN samen met:

Bronvermelding

  1. Bewegen met een longziekte. Marianne Heins, Monique Heijmans, NIVEL, 2018.
  2. De sociaaleconomische waarde van sporten en bewegen, Ecorys, 2017.
  3. Longcijfers.nl
  4. Bewegen met COPD, 2020. www.longfonds.nl/longziekten/copd/leven-met-copd/bewegen.
Terug naar boven