Werkgroep

Werkgroep Bewegen en Longziekten

Marion Foppele
Projectleider Bewegen en Longziekten

Organisatie: Long Alliantie Nederland

Als projectleider Bewegen en Longziekten is mijn opdracht om meer mensen met een chronische longaandoening meer te laten bewegen. Om dit te kunnen bewerkstelligen willen we met de projectgroep zoveel mogelijk zorg-, sport-, beweegprofessionals enthousiasmeren om met deze doelgroep daadwerkelijk aan de slag te gaan. Hiervoor willen we bestaande drempels die er liggen om deze doelgroep in beweging te krijgen en houden zoveel mogelijk in kaart brengen en vereffenen door er tools, materialen voor te maken en aan te reiken. Met bewegen als “medicijn” kan de ziekteprognose van mensen met een chronische longaandoening ten gunste worden beïnvloed.

LAN
Carlien Buurman
Longfysiotherapeut en bestuurslid bij VHVL

Organisatie: Vereniging voor Hart-, Vaat-, en Longfysiotherapie

Bewegen lijkt zo vanzelfsprekend, maar als je een longaandoening hebt hoeft bewegen niet vanzelfsprekend te zijn. Binnen project Bewegen en Longziekten zetten we gezamenlijk stappen, op landelijk niveau, om bewegen en sporten voor iedereen met een longaandoening mogelijk te maken. Binnen de projectgroep kijken we vanuit verschillende invalshoeken naar bewegen en longziekten, zodat iedereen in Nederland met een longaandoening op de juiste plek in beweging kan komen

VHVL
Renee Kool
Teamlead en Sr Beleidsadviseur zorg

Organisatie: Longfonds

Meer bewegen betekent meer energie, minder benauwd zijn en zelfs een kleinere kans op een longaanval. Ook bij mensen met astma, COPD en zeldzame longziekten. Het project bewegen en longziekten helpt om drempels weg te nemen en bewegen te stimuleren.

Longfonds
Richard Dekhuijzen
Emeritus hoogleraar Longziekten aan de Radboud Universiteit en het Radboud umc in Nijmegen

Organisatie: Move2Improve

Mijn speciale interesse betreft de obstructieve longaandoeningen (astma, COPD) en inhalatietechnologie. Ik ben betrokken bij projecten om mensen met een longaandoening meer te laten bewegen. Hoe meer iemand kan bewegen, hoe gunstiger dat is voor het lichamelijke en geestelijke welzijn. Dat geldt voor zowel gezonde personen als voor mensen met een longaandoening. Voor deze mensen is er vaak de schijnbare tegenstrijdigheid dat zij kortademig zijn door hun longaandoening, terwijl extra bewegen juist extra ademarbeid vereist. De uitdaging is dus om de balans te vinden tussen deze ‘normale’ kortademigheid bij inspanning enerzijds en de klachten ten gevolge van de longaandoening anderzijds. Met begeleiding en training kan een enorme gezondheidswinst worden bereikt.

Kirsten de Klein
Manager Beweeggedrag

Organisatie: Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum
Lindy Burk
Medical Advisor

Organisatie: Astra Zeneca

Als Medical Advisor bij AstraZeneca zet ik mij in voor verbetering van de zorg voor longpatiënten. Dat doen wij niet alleen door het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, maar ook door projecten te ondersteunen die de leiden tot een betere prognose in de breedste zin. Meer bewegen is daar een mooi voorbeeld van. Als het ons samen lukt om het bewegen voor longpatiënten toegankelijker te maken, dan kan dat veel gezondheidswinst opleveren. Daarom zijn wij samen met longartsen en andere experts in 2016 gestart met het concept ‘Move2Improve’. Dit heeft al veel opgebracht: van het vergroten van kennis bij zorgverleners tot daadwerkelijke wandelgroepjes en de populaire ‘beweegkaart’. Sinds een aantal jaar is het project overgenomen door de LAN, met AstraZeneca als founding partner.

AstraZeneca
Alex van ’t Hul
Fysiotherapeut, wetenschapper

Organisatie: Radboud UMC

Met mijn achtergrond als fysiotherapeut en wetenschapper en meer dan 40 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met een chronische longaandoening weet ik uit ervaring het belang van lichamelijke fitheid voor deze mensen. Heel veel mensen met positieve uitkomsten kunnen begeleiden. Maar ook heel vaak de vraag gekregen waarom ze niet eerder waren gewezen op het belang van bewegen en niet eerder gericht waren verwezen een professional die ze hierbij kon begeleiden. Ook vanuit eigen wetenschappelijk onderzoek en het lezen van de uitkomsten van door anderen uitgevoerd onderzoek van over de hele wereld weet ik het belang van lichamelijke activiteit. Het zou nog meer benut moeten en ook kunnen worden in de dagelijkse praktijk

Radboudumc
Denise Schouten
Innovation Manager HP

Organisatie: Boehringer Ingelheim

Het is belangrijk voor mensen met een longziekte om te blijven bewegen, medicatie is maar een klein onderdeel van de totale zorg die nodig is. Op dit moment ben ik vanuit Boehringer Ingelheim, betrokken bij de ontwikkeling van het beweegzorgpad voor mensen met interstitiële longziekten (ILD). Dit zorgpad geeft richting aan zorgverleners en patiënten, waar, wanneer en op welke manier bewegen past binnen de huidige diagnose en behandeling. Dit zorgpad wordt ontwikkeld omdat binnen de verschillende longziekten specifieke kennis over bewegen nodig is.

Boehringer-Ingelheim
Emmy van Zantvoort
Brandmanager HP

Organisatie: Boehringer Ingelheim

Het verbeteren van de longzorg in Nederland is een belangrijke drijfveer van Boehringer Ingelheim. Kunnen blijven bewegen is van belang voor long patiënten en dus ook voor degene met een meer zeldzame longziekte zoals interstitiële longziekte (ILD). Voor ILD patiënten is het cruciaal om ondersteuning te krijgen bij het bewegen, van zorgverleners met specifieke ILD-kennis. Daarom is Boehringer Ingelheim actief betrokken bij de ontwikkeling van een beweegzorgpad. Dit zorgpad draagt bij aan het breed verspreiden van deze kennis, zodat zoveel mogelijk ILD patiënten hier toegang tot hebben.

Boehringer-Ingelheim
Yvonne Kappe
Projectleider/beleidsadviseur astmaVereniging Nederland en Davos (VND)

Organisatie: VND

Bewegen bij astma is belangrijk. Regelmatig sporten of bewegen versterkt de ademhalingsspieren en de longinhoud neemt toe. Hierdoor raken mensen met (ernstig) astma minder snel benauwd. Bovendien trainen ze ook de zuurstofopname van de spieren. Het project Bewegen en Longziekten sluit hier goed bij aan. Het geeft mensen met (ernstig) astma en andere longziekten informatie over het belang van bewegen en heeft tot doel om meer mensen met een longziekte meer te laten bewegen.

VND

Netwerk Bewegen en Longziekten

Anne Marie van Duivenboden
Adviseur duurzame sportontwikkeling en maatschappij

Organisatie: NL Actief

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar met name voor mensen met een chronische aandoening, zoals longaandoeningen. Het inzetten van sport- en beweegaanbod mag duidelijk naar voren gebracht worden, zodat het voor de doelgroep aantrekkelijk wordt om (nog) meer te gaan bewegen.

NL Actief
Terug naar boven