NIEUWS


Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Iedere maand brengt de Long Alliantie Nederland een nieuwsbrief uit voor LAN leden en belangstellenden. Hieronder vindt u de links naar de nieuwsbrieven. Wilt u de nieuwsbrief automatisch ontvangen? Aanmelden kan HIER of stuur een mail naar nijdeken@longalliantie.nl.

De nieuwsbrieven zijn ook te downloaden


- Longfonds: vrij ademen niet vanzelfsprekend -

Benauwdheid beperkt honderdduizenden met longziekte in hun dagelijks bestaan

Driekwart (73 procent) van de mensen met een longziekte heeft last van kortademigheid en benauwdheid. De impact op hun dagelijks leven is groot: zo’n 6 op de 10 (63 procent) van hen heeft moeite met traplopen; boodschappen doen leidt bij 43 procent tot ademhalingsproblemen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Nivel. “Vrij kunnen ademen is niet vanzelfsprekend”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “Zeker nu wordt dat nog eens pijnlijk duidelijk. Door corona beseffen helaas steeds meer mensen hoe het is om benauwd te zijn. Voor honderdduizenden mensen met een longziekte is dit dagelijkse realiteit. Het is van groot belang dat dit zichtbaar wordt.”

Lees HIER het hele bericht.


Corona-proof inhalatie instructie

Door de huidige coronapandemie is het geven van inhalatie instructie niet meer vanzelfsprekend en heeft het zelfs langere tijd stilgelegen. Het expertteam ‘inhalatiemedicatie’ van de LAN heeft daarom een instructievideo gemaakt over hoe zorgverleners op een veilige manier de inhalatie instructie kunnen uitvoeren. De instructievideo is hier te bekijken.


Coronapatiënten met restklachten krijgen ruimere vergoeding voor herstel

Mensen die ernstige klachten of beperkingen overhouden aan een besmetting met het coronavirus, krijgen zes maanden lang een ruimere vergoeding voor herstelzorg. Dat adviseert het Zorginstituut (ZIN) aan het ministerie van Volksgezondheid. Zowel Longfonds als de Facebook-groep ‘Corona ervaringen en langdurige klachten’ hebben ZIN hierover met succes geadviseerd. De kans is groot dat de minister de adviezen overneemt.

Lees HIER het hele bericht.


Hoe bescherm je kwetsbare kankerpatiënten als anderhalve meter afstand houden in het ziekenhuis niet kan en niet


standaard mondkapjes worden gebruikt?

- Persbericht: Utrecht, 6 juli 2020 –

Patiëntenorganisaties voor patiënten met borst- en longkanker maken zich zorgen. Anderhalve meter afstand is de maat, maar in het ziekenhuis niet altijd mogelijk. Toch wordt er voor mensen die door hun behandeling tegen kanker tot een kwetsbare groep behoren, lang niet altijd aanvullende bescherming ingezet. Longkanker Nederland en Borstkankervereniging Nederland (BVN) pleiten voor het minimaliseren van het risico op corona en maatregelen om de angst bij patiënten te verkleinen. Niet naar het ziekenhuis gaan, betekent dat noodzakelijke onderzoeken en behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden. Zij willen voorkomen dat mensen met kanker geen gebruik durven te maken van de voor hen zo noodzakelijke zorg. 

Lees HIER het hele bericht.

Borstkankervereninging Nederland.jpg 

Longkanker Nederland.png


- Persbericht, 1 juli 2020 -

Minister Van Rijn (Medische Zorg en Sport) heeft de handreiking: ‘Behandeling en begeleiding van post-COVID-19 patiënten’ in ontvangst genomen. In deze handreiking staan aanbevelingen voor zorgverleners hoe zij zorg kunnen verlenen aan de patiëntengroep die klachten en beperkingen heeft overgehouden aan een corona-infectie: het COVID-19 Associated Syndrome (CAS).

“Na een corona-infectie houden mensen soms klachten, zoals longschade en vermoeidheid. Bij het herstelproces is het belangrijk dat verschillende disciplines met elkaar samen werken om de patiënt goed te helpen. Deze handreiking is een eerste stap, belangrijk is dat deze gedragen wordt door vele partijen.”, aldus minister Van Rijn.

Lees het hele bericht HIER.