Podcast Voorzorg: Inzet van zorgpad COPD vermindert aantal ziekenhuisopnames

Geplaatst op: mei 6, 2024

In de Podcast Voorzorg, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie, staat passende zorg centraal. Dit maal is er aandacht voor de kwaliteitsstandaard COPD longaanval met ziekenhuisopname en de onlangs verschenen landkaarten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Long Alliantie Nederland (LAN).

Redacteur Corine Lutz gaat samen met Els Fikkers, verpleegkundig specialist longziekten Rijnstate en Lidewij Sekhuis, senior projectleider LAN, in gesprek.

De kwaliteit van zorg voor COPD-patiënten verschilt per regio. In sommige regio’s is de kans dat iemand wordt opgenomen hoger, duurt de opname langer en zijn de kosten hoger. “Dat mogen we niet accepteren”, zegt Lidewij Sekhuis. De zorg moet volgens haar beter op elkaar afgestemd worden. “Dat zorgt niet alleen voor minder kosten maar draagt ook bij aan betere en passende zorg voor patiënten.” Els Fikkers: “Een COPD patiënt levert elke ziekenhuisopname in aan kwaliteit van leven. Voorkomen van een ziekenhuisopname is dus beter voor de patiënt en bespaart geld.”

Sekhuis en Fikkers zien dat zorgprofessionals vaak het initiatief nemen voor implementatie van het zorgpad. “Zij zijn enthousiast maar hebben de steun van bestuurders nodig. Het moet niet alleen komen van zorgprofessionals die hun eigen tijd hier in steken.”

De LAN roept de verschillende partijen uit het veld dan ook op om met elkaar in gesprek te gaan over de COPD landkaarten. “Er is nog veel verbetering te halen door de zorg beter op elkaar af te stemmen. Daarvoor zijn niet alleen de zorgprofessionals nodig, maar ook zorgverzekeraars en alle overheidspartijen.”

Beluister de hele podcast hier.