Tekorten salbutamol blijven zorgwekkend

Geplaatst op: april 25, 2024

De aanhoudende tekorten van salbutamol blijven een bron van bezorgdheid. Het inhalatiemedicijn is nog steeds beperkt of helemaal niet beschikbaar in Nederland. Ongeveer 500.000 astmapatiënten, waarvan ongeveer 85.000 kinderen, worden getroffen door deze schaarste.

De LAN heeft in samenwerking met relevante betrokken partijen aanbevelingen en alternatieven opgesteld in een substitutieschema. Dit schema wordt regelmatig bijgewerkt op basis van de laatste ontwikkelingen. De meest recente update dateert van 25 april. Het schema is hier te vinden.

Als LAN houden we de situatie nauwlettend in de gaten en blijven we voortdurend in gesprek met alle belanghebbenden om oplossingen te vinden. We hebben eerder een korte enquête opengesteld om de ervaringen en inzichten van zorgprofessionals te verzamelen. De enquête kan nog steeds worden ingevuld via deze link.

Ben je patiënt en loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van je longmedicijnen? Overleg dan met je arts en/of apotheker over mogelijke alternatieven. We horen uiteraard ook graag van jou. Meld je probleem bij het Meldpunt van Longfonds: https://www.longfonds.nl/meldpunt-longzorg.