Zelfmanagement helpt mensen met COPD om in beweging te komen
Geplaatst op: juli 30, 2024
Zelfmanagement bij chronische ziekte helpt mensen om in beweging te komen en te blijven. Voor effectieve en efficiënte zorg is aandacht voor zelfmanagement bij patiënten met longziekten belangrijk. Longfysiotherapeut dr. Ellen Ricke onderzocht therapietrouw van bewegen bij COPD. Het verbeteren van therapietrouw van patiënten kan de beste investering zijn voor de effectieve behandeling van chronische aandoeningen.
Zelfmanagementprogramma’s
Zelfmanagementprogramma’s in de eerstelijnszorg kunnen gezondheidsgedrag, gezondheidsresultaten en kwaliteit van leven verbeteren en kunnen effectief zijn bij het verminderen van het gebruik van gezondheidszorg en de maatschappelijke kosten van chronische ziekten. Zelfmanagement zijn onder meer acties die individuen of families ondernemen om gezondheid te bevorderen, te behouden of te herstellen en om te gaan met ziekte en invaliditeit, met of zonder steun van gezondheidsprofessionals. ‘Meer bewegen’ maakt vaak deel uit van zelfmanagementprogramma’s.
Bewegen kan een heel goede manier zijn om de ziekte zoveel mogelijk onder controle te houden en de prognose positief te beïnvloeden. Verminderde therapietrouw vermindert de voordelen van gedragsverandering en kan een negatieve invloed hebben op zelfmanagement en dus op de gezondheidsresultaten. Therapietrouw is een cruciale factor voor zelfmanagement en het managen van COPD.
Langdurige therapietrouw
Ellen Ricke bespreekt in haar thesis een reeks methoden en benaderingen voor zelfmanagement van chronische (long)ziekten, waarvan langdurige therapietrouw een van de belangrijkste is. Langdurige therapietrouw in zelfmanagement kan worden geconceptualiseerd door drie componenten: (1) Initiatie: wanneer de patiënt een gedragsverandering in leefstijl begint, zoals meer bewegen, begint in overeenstemming met zijn zorgverlener. (2) Implementatie: de mate waarin het gedrag van de patiënt overeenkomt met de afgesproken aanbevelingen van zijn zorgverlener. (3) Volharding: de tijd van initiatie tot stopzetting.
Lees meer in de samenvatting van de thesis van Ellen Ricke, PhD Therapietrouw ten aanzien van bewegen bij chronische obstructieve longziekte: huidig bewijs en expert opinie uit Nederland.
Ricke E. Towards understanding exercise adherence in chronic obstructive pulmonary disease [proefschrift]. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen; 2023.
Werkgroep
Mensen met een longziekte moeten een actievere leefstijl langdurig volhouden om hun ziekte te managen. Een steuntje in de rug kunnen ze daarbij goed gebruiken. De Long Alliantie Nederland wil bevorderen dat meer mensen die leven met een chronische longziekte meer gaan bewegen. Rond dit project is een werkgroep actief. Medicatie is niet de enige belangrijke behandeloptie voor mensen met een chronische longziekte. Bewegen is een goed onderzochte, waardevolle manier om de progressie van de ziekte te beïnvloeden.