Voldoende bewegen extra belangrijk voor mensen met longziekten

Geplaatst op: september 8, 2023

Mensen met een longaandoening kunnen klachten zoals kortademigheid, benauwdheid en/of vermoeidheid ervaren tijdens fysieke inspanning. Fietsen of wandelen gaat ongemerkt langzamer, minder ver of minder vaak. Soms gaat ongemerkt de conditie achteruit en wordt inspanning steeds zwaarder. Dan kunnen klachten als kortademigheid toenemen.

Er is gebleken dat 60% van de mensen met een longziekte niet of niet genoeg bewegen¹. Bewegen kan er op verschillende manieren uit zien. Denk hiervoor naast sporten bijvoorbeeld ook aan tuinieren en wandelen met de hond. Maar is het voldoende, of wordt het (ongemerkt) steeds iets minder?

Vandaag is het wereldwijd “de dag van de fysiotherapeut” Wereld Fysiotherapie Dag (kngf.nl)
Extra aandacht voor fysiotherapie voor mensen met longziekten is hard nodig. Veel mensen weten namelijk nog niet hoe een fysiotherapeut kan helpen bij longziekten. Een fysiotherapeut kan uitstekend, samen met iemand met een longaandoening, kijken welke doelen op het gebied van het adem- en beweegapparaat er nog behaald kunnen worden. Voor COPD patiënten wordt dit, onder bepaalde voorwaarden, uit de basisverzekering vergoed.

Als de conditie of fysieke inspanning wordt beperkt door longklachten kan een fysiotherapeut mensen met een longziekte verder helpen. Denk bijvoorbeeld aan conditietraining, ademhalingstechnieken aanleren of leren hoe men een inspanning zo goed mogelijk kan uitvoeren. Wanneer mensen met een longziekte hier zelf weer mee aan de slag kunnen, kunnen ze in een reguliere sportsetting of zelfstandig verder gaan. 

Binnen de Norm Bewegen, het advies om minimaal 150 minuten matig-intensief in te spannen verspreid over meerdere dagen, valt ook het doen van spierkrachtsoefeningen; minimaal 2 keer in de week. Zie voor meer informatie over deze Norm Bewegen bijvoorbeeld Beweegrichtlijnen – Kenniscentrum Sport en Bewegen. Spierkracht kan verminderen als mensen zich minder fysiek inspannen. Door gericht spierkracht te trainen, worden activiteiten makkelijker waardoor ze minder energie kosten; kortademigheid bij inspanning kan hierdoor verminderen. En dat draagt bij aan het ervaren van een betere kwaliteit van leven. Samen met een fysiotherapeut kan een plan worden gemaakt om de spierkracht te trainen; thuis of tijdens een sportactiviteit.

Het ervaren van kortademigheid, benauwdheid en/of vermoeidheid tijdens fysieke inspanning hoeft mensen met een longziekte niet tegen te houden om zelf, of met behulp van een fysiotherapeut, conditie en kracht te trainen. Het kan ze zelfs fitter, sterker en zelfstandiger maken.

Op de site van het LAN Bewegen en Longziekten – Long Alliantie Nederland vindt u meer informatie over het project “Bewegen en Longziekten.”


Auteur: Carlien Buurman, penningmeester VHVL VHVL (kngf.nl) en werkgroeplid “Bewegen en Longziekten.”

¹ Heins et al. 2018 / Koolen et al. 2019 / Nivel 2018