Podcast: ‘Onzichtbaar maar bepalend: stoffen op het werk’

Geplaatst op: april 7, 2025

Voor veel bakkers is de geur van versgebakken brood een dagelijkse metgezel. Maar achter deze ogenschijnlijke idylle schuilt een verborgen gezondheidsrisico. Net als voor veel andere natuurlijke stoffen, kunnen bakkers allergisch beroepsastma ontwikkelen door hoge blootstelling aan meelstof. Helaas wordt de relatie tussen gezondheidsklachten en werk vaak niet gelegd.

Het verhaal van een bakker die werd geconfronteerd met benauwdheidsklachten, onthult hoe onschuldig lijkende stoffen grote gevolgen kunnen hebben – soms zelfs het einde van een carrière betekenen. Hoe wordt deze aandoening opgespoord? De bakker vertelt: “De huisarts constateerde niks. ‘Je bent gewoon benauwd geweest. Paniek misschien’. Via de bakkerijsector ben ik doorverwezen naar het NKAL en toen was het binnen een week duidelijk dat ik allergisch beroepsastma heb en mijn werk als bakker niet kan blijven doen.” Het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) is één van de gespecialiseerde klinieken waar naartoe kan worden doorverwezen om de relatie tussen stoffen en werk verder te onderzoeken.

Podcastserie

De derde en laatste aflevering van de podcastserie “Casuïstiek arbocuratieve samenwerking – Verbeter de zorg voor je patiënten” bestaat uit een gesprek met longarts Verheijen, een arbeidshygiënist van het NKAL en een bakker met allergisch beroepsastma. Duidelijk wordt hoe de specialistische kennis van een arbodeskundige, in dit geval een arbeidshygiënist, bijdraagt aan de juiste diagnose, maar ook belangrijk is om nieuwe slachtoffers te voorkomen. De derde aflevering ‘Onzichtbaar maar bepalend: stoffen op het werk’ is hier te beluisteren:
Spotify
Apple Podcasts

Arbozorg

In Nederland zijn de medische zorg en arbozorg vaak nog twee verschillende werelden, terwijl mentale en fysieke klachten, maar ook allergieën kunnen worden veroorzaakt of verergerd door het werk. En andersom kan ziekte invloed hebben op het functioneren in werk. De zorg voor patiënten en daarmee ook het welzijn van patiënten kan aanzienlijk verbeteren als die link tussen zorg en werk wordt gelegd. In de 3-delige podcastserie “Casuïstiek arbocuratieve samenwerking – Verbeter de zorg voor je patiënten” laten we aan de hand van concrete voorbeelden zien wat die samenwerking kan opleveren en hoe je dat voor elkaar krijgt. De podcastserie is een initiatief van het Platform Arbeidsgerelateerde Zorg, dat wordt gecoördineerd door het RIVM in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze podcastserie is mogelijk gemaakt met financiering van ZonMW.

Bron: RIVM, Centrum Preventie, Leefstijl en Gezondheid

Meer informatie over werkgerelateerde longziekten: project Werk en Longen