Zorgen over beschikbaarheid longmedicatie na uitspraak Raad van State

Geplaatst op: november 21, 2024

De Raad van State heeft op 21 november 2024 een belangrijke uitspraak gedaan over de tekortenbesluiten voor geneesmiddelen. De huidige tekortenbesluiten blijken geen wettelijke basis te hebben in de Geneesmiddelenwet. Dit heeft mogelijk grote gevolgen voor de beschikbaarheid van belangrijke longmedicatie.

Waarom deze uitspraak?

Volgens de wet moet er altijd een individueel verzoek van een arts zijn om een niet-geregistreerd geneesmiddel te mogen leveren. De huidige tekortenbesluiten geven echter een algemene toestemming voor het importeren van medicijnen bij tekorten. Deze werkwijze, die in 2017 werd ingevoerd om administratieve lasten te verminderen, past volgens de Raad van State niet binnen de huidige wetgeving.

Wat betekent dit voor patiënten en zorgverleners?

Voor salbutamol (Ventolin/Airomir), dat een essentieel medicijn is voor veel longpatiënten, loopt het huidige tekortenbesluit af op 28 november 2024. Zonder een oplossing dreigt een nieuwe situatie zoals begin 2024, toen er ernstige tekorten waren aan deze medicatie.

Tot er een wetswijziging komt, kunnen geneesmiddelen uit het buitenland alleen worden geïmporteerd met individuele artsenverklaringen. Dit betekent een aanzienlijke administratieve belasting voor artsen en apothekers.

De Long Alliantie Nederland roept de betrokken partijen op om met spoed een werkbare oplossing te vinden die de continuïteit van medicatievoorziening voor longpatiënten waarborgt.

Meer informatie: haandrikman@longalliantie.nl

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State