Wetenschappelijk artikel COMPASSION-onderzoek gepubliceerd

Geplaatst op: april 20, 2023

Het derde en laatste artikel van het COMPASSION-onderzoek is gepubliceerd. Dit artikel in Palliative Medicine Journal gaat over de effectiviteit van proactieve palliatieve zorg bij patiënten met COPD.

Eerste en tweedelijns zorgverleners van interventieregio’s Martini Ziekenhuis, LangeLand Ziekenhuis, Zaans Medisch Centrum en Slingeland Ziekenhuis werden getraind om palliatieve zorg te integreren in de reguliere COPD-zorg. Treant, Deventer Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum en Laurentius Ziekenhuis zaten in de controlegroep en ontvingen na afloop van de studie de training.

We zagen geen effect op de kwaliteit van leven van patiënten met COPD, maar wel minder IC-opnames en een trend voor minder ziekenhuisopnames. De resultaten zijn waarschijnlijk beïnvloed door een kleinere sample size en het uitstellen of annuleren van de palliatieve zorggesprekken i.v.m. de coronapandemie.

Geen tijd om een heel artikel te lezen? Klik hier voor de factsheet.

Veel dank aan de auteurs Johanna Broese, Rianne van der Kleij, Els VerschuurHuib KerstjensYvonne EngelsEwald Bronkhorst en Niels H. Chavannes van Long Alliantie Nederland (LAN), Leiden University Medical CenterRadboudumc en UMCG!
Dank aan ZonMw die dit onderzoek heeft gefinancierd.

En natuurlijk héél veel dank aan de patiënten en zorgverleners die hebben deelgenomen aan dit onderzoek.