Veld van longziekten vraagt politiek om steun voor aanpak COVID-19 op korte- en lange termijn

Geplaatst op: december 1, 2021

(Long)patiënten en zorgverleners in de volle breedte en over alle lijnen van de gezondheidszorg happen naar adem door de aanhoudende druk van het coronavirus.

De Long Alliantie Nederland en het brede veld van longziekten bestaande uit patiëntenorganisaties, beroepsverenigingen, onderzoekers en bedrijven waarschuwt de politiek voor het risico op het optreden van een zorginfarct op korte en lange termijn. Zorgverleners worden chronisch overbelast in vrijwel alle delen van de gezondheidszorg.

Om een zorginfarct te voorkomen is het nodig dat wordt geïnvesteerd in de gezondheidszorg en het menselijk kapitaal in de zorg. Groeiruimte voor de zorg is essentieel, waarbij ook wordt geïnvesteerd in het werkgeluk van zorgverleners. Voorts is het van belang grootschalig en langdurig te investeren in de versterking van preventie, omdat een gezondere bevolking minder kwetsbaar is voor COVID-19 en longziekten. Het terugdringen van roken, verbeteren van voeding en beweeggedrag en het zorgen voor gezondere lucht verdient prioriteit.

De brief van het veld van longziekten gericht aan de politiek is HIER te vinden