Marian Kaljouw, nieuwe voorzitter van Long Alliantie Nederland

Geplaatst op: juni 25, 2024

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 20 juni 2024 heeft Long Alliantie Nederland met genoegen Marian Kaljouw verwelkomd als nieuwe voorzitter. Per 1 juli neemt Kaljouw de voorzittershamer over van Clémence Ross-van Dorp, die haar twee termijnen van drie jaar heeft voltooid. De leden zijn mevrouw Ross-van Dorp bijzonder erkentelijk voor haar enthousiaste en doortastende voorzitterschap. Ze gaf aan het een grote eer te hebben gevonden om met zoveel enthousiaste leden te mogen werken aan het verbeteren van longzorg in Nederland. Daarnaast zei ze het prachtig te vinden dat de voorzittershamer overgaat naar Marian Kaljouw.

Marian Kaljouw heeft een indrukwekkende carrière binnen de gezondheidszorg. Ze begon als verpleegkundige en promoveerde op een proefschrift over intensive care-zorg. Na diverse leidinggevende functies bekleed te hebben, diende Kaljouw van 2015 tot 2023 als bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Momenteel is zij namens de VVD lid van de Eerste Kamer. Met haar benoeming zal de Long Alliantie Nederland de impact kunnen vergroten en de preventie en zorg voor mensen met longziekten blijven verbeteren.

Kaljouw reageerde op haar benoeming: ‘Ik vind het een eer om voor zo’n belangrijke doelgroep te mogen werken. Dit gaat over mensen met een longaandoening, die vaak verstrekkende gevolgen heeft, én over professionals die zich daar dag in dag uit voor inzetten. Het is mooi om daar bij te horen.’