Interview bewegen & COPD

Geplaatst op: oktober 26, 2023

Voor het magazine PUF (jaargang 5 nr 1) van uitgeverij Esculaap Media, is Alex van het Hul geïnterviewd door Constance de Koning (http://www.medscope.nl) over Bewegen bij Longziekten.

Van ’t Hul benadrukt de ruimte die er bestaat tussen wat mensen zeggen dat ze doen en wat ze daadwerkelijk doen qua bewegen. “We weten allemaal dat daar vaak een forse discrepantie tussen bestaat. Daarom is het lukraak geven van een beweegadvies ook niet zinvol. Er wordt veel te eenvoudig gedacht over preventie; alsof mensen dat altijd strikt opvolgen. Dat is gewoon niet zo.” Hij pleit er dan ook voor om mensen een 6-minutenlooptest (6MWD) te laten doen en een stappenteller voor een week mee te geven. “En wat zien we dan? Dat er vaak niets terechtkomt van goede intenties.
Als is besloten dat de patiënt met bewegen aan de slag gaat, zal er dus tevens moeten worden afgesproken hoe dat wordt gedaan: alleen of met hulp. Dat kan betekenen dat iemand onder begeleiding van een fysiotherapeut of ergotherapeut gaat bewegen, maar ook dat er een psycholoog bij wordt betrokken. Dit is een heel gepersonaliseerd traject, om het zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de mogelijkheden van de patiënt.”

Indien u de PUF (nog) niet heeft gelezen of ontvangen, kunt u hier het volledige interview nalezen.