19 april 2024: LANdelijk Longcongres Passende zorg bij COPD. Klik hier.

Hoe bescherm je kwetsbare kankerpatiënten als anderhalve meter afstand houden in het ziekenhuis niet kan en niet standaard mondkapjes worden gebruikt?

Geplaatst op: juli 6, 2020

Patiëntenorganisaties voor patiënten met borst- en longkanker maken zich zorgen. Anderhalve meter afstand is de maat, maar in het ziekenhuis niet altijd mogelijk. Toch wordt er voor mensen die door hun behandeling tegen kanker tot een kwetsbare groep behoren, lang niet altijd aanvullende bescherming ingezet. Longkanker Nederland en Borstkankervereniging Nederland (BVN) pleiten voor het minimaliseren van het risico op corona en maatregelen om de angst bij patiënten te verkleinen. Niet naar het ziekenhuis gaan, betekent dat noodzakelijke onderzoeken en behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden. Zij willen voorkomen dat mensen met kanker geen gebruik durven te maken van de voor hen zo noodzakelijke zorg.

Onlangs belde een patiënt met longkanker met Longkanker Nederland. Hij vertelde dat hij een scan kreeg waarbij contrastvloeistof ingespoten moest worden. Daarbij is het natuurlijk niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Zijn zorg en verbazing waren groot toen bleek dat er geen mondkapje gebruikt werd door de zorgverlener. De patiënt klaagde hierover bij het RIVM, GGD en het ziekenhuis. Zij gaven aan de protocollen te volgen. Het ziekenhuis volgt de Leidraad van de Federatie Medisch Specialisten. Volgens dit document is het niet nodig dat zorgverleners een mondkapje dragen, omdat het risico op overdracht klein is.

Longkanker Nederland en Borstkankervereniging Nederland (BVN) begrijpen niet dat – hoe klein ook – er toch risico wordt genomen op het overdragen van corona op kwetsbare mensen met kanker. Vanzelfsprekend willen kankerpatiënten zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk blijven leven. Om dit te bereiken, ondergaan zij vaak zware behandelingen, die hun immuunsysteem kunnen verzwakken. Om te voorkomen dat zij het virus oplopen, zitten veel mensen in quarantaine. Niet voor niets, want als zij corona krijgen, kan dat levensgevaarlijke situaties opleveren. Uit recent onderzoek blijkt dat 15% van de borstkankerpatiënten niet naar haar behandelaar gaat. Oorzaak: angst voor besmetting.

Longkanker Nederland en BVN denken dat strengere veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van een medisch mondkapje door zorgverlener en patiënt, de angst en dus ook de drempel naar het ziekenhuis kunnen verlagen. Verstrek ook een medisch mondkapje aan kwetsbare patiënten. Hiermee zijn de patiënt én de onmisbare zorgverleners beter beschermd tegen corona.