Herziene versie: Landelijk kader regionale formularia inhalatiemedicatie
Geplaatst op: april 1, 2025
De Long Alliantie Nederland heeft in 2018 een landelijk kader ontwikkeld ter ondersteuning van regio’s bij het opstellen van een regionaal formularium voor inhalatiemedicatie. Nu is van deze leidraad een vernieuwde versie beschikbaar die aansluit bij recente ontwikkelingen in de zorg.

Het regionaal formularium heeft als kerndoel uniformiteit te creëren in de benadering van inhalatiemedicatie door zorgverleners in alle zorglijnen. Een formularium biedt een beknopte samenvatting van medicamenteuze adviezen bij specifieke aandoeningen of indicaties. Het dient als ondersteuning voor (huis)artsen bij het maken van therapiekeuzes. Het ultieme streven is een bijdrage aan effectieve, continue, veilige en betaalbare zorg die tevredenheid biedt aan zowel patiënten als zorgverleners.
Download Landelijk kader regionale formularia inhalatiemedicatie
Herziene leidraad
De belangrijkste aanpassingen in het herziene document zijn de harmonisatie met:
- De werkafspraken zoals vastgelegd in het addendum ‘Verantwoord wisselen inhalatiemedicatie’ uit 2023. Dit addendum beschrijft de onderlinge afspraken over het omgaan met medicatiewisselingen, waaraan alle betrokken organisaties zich hebben gecommitteerd (Patiëntenfederatie Nederland, Longfonds, NVALT, NHG, LHV, KNMP en ZN).
- Het LANdelijk Zorgpad Inhalatiemedicatie uit 2019, dat de kwalitatieve aspecten van (medicamenteuze) zorg voor patiënten met astma en COPD omschrijft. Dit zorgpad beoogt de therapietrouw te verbeteren en daarmee een hogere kwaliteit van leven te realiseren. Hierbij is samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners – apotheek, huisartsenpraktijk, ziekenhuis én de patiënt – essentieel.
- Het landelijk kader regionale formularia verwijst ook naar de nieuwe leidraad inzake klimaatbewust voorschrijven. Op initiatief van Zorginstituut Nederland is een leidraad geschreven om klimaatbewust inhalatiemedicatie voor te schrijven aan mensen met astma en COPD. Deze leidraad geeft voorschrijvers en patiënten houvast bij het kiezen van inhalatiemedicatie die beter voor het klimaat is. Meer over leidraad klimaatbewust voorschrijven inhalatiemedicatie
In de herziene leidraad is o.a. specifiek aandacht besteed aan de doelgroep waarvoor het formularium geldt, met duidelijke richtlijnen om reeds goed ingestelde patiënten niet onnodig te verstoren. Ook is er meer aandacht voor de noodzakelijke samenwerkingsafspraken die een formularium ondersteunen. Deze werkafspraken zijn doorgaans niet in het formularium zelf opgenomen, maar maken deel uit van een bijbehorend regionaal zorgpad. Daarbij wordt nadrukkelijk ingegaan op scholingsbehoeften en het maken van regionale samenwerkingsafspraken betreffende preferentiebeleid, medicatietekorten en essentiële (herhalings)instructiemomenten.
Betrokken partijen
De herziening van het landelijk kader stond onder regie van de LAN, NHG en KNMP. Het proces volgde een zorgvuldige aanpak waarbij eerst de benodigde aanpassingen werden geïnventariseerd door de multidisciplinaire overleggroep betrokken bij het addendum van de leidraad Verantwoord Wisselen, waaronder Longfonds, Patiëntfederatie Nederland, NVALT, NHG, LHV, KNMP en ZN.
Na verwerking van een schriftelijke commentaarronde via de oorspronkelijke partijen uit 2018 (KNMP, NVK SKL, NVLA, NVALT, CAHAG, IMIS, V&VN Longverpleegkundigen, astmaVereniging Nederland en Davos (VND), LAN en Longfonds) werd de herziene leidraad formeel vastgesteld door de Long Alliantie Nederland.
Voor meer informatie: Lidewij Sekhuis, senior projectleider Long Alliantie Nederland, sekhuis@longalliantie.nl