Benauwdheid beperkt honderd-duizenden met longziekte in hun dagelijks bestaan

Geplaatst op: september 13, 2020

Driekwart (73 procent) van de mensen met een longziekte heeft last van kortademigheid en benauwdheid. De impact op hun dagelijks leven is groot: zo’n zes op de tien (63 procent) van hen heeft moeite met traplopen; bood-schappen doen leidt bij 43 procent tot ademhalingsproblemen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Nivel. “Vrij kunnen ademen is niet vanzelfsprekend”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “Zeker nu wordt dat nog eens pijnlijk duidelijk. Door corona beseffen helaas steeds meer mensen hoe het is om benauwd te zijn. Voor honderdduizenden mensen met een longziekte is dit dagelijkse realiteit. Het is van groot belang dat dit zichtbaar wordt.”

Dagelijks bijna 100 mensen met COPD benauwd naar het ziekenhuis
Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Jaarlijks belanden bijna 34.000 mensen met COPD stikbenauwd in het ziekenhuis [1]. Dat zijn er iedere dag bijna 100. Joop van der Willik heeft sinds zeven jaar COPD: “Voorheen was ik hartstikke sportief, ik stond iedere avond op de tennisbaan. Nu kan ik zonder zuurstof nauwelijks de deur uit. Die benauwdheid maakt mijn wereld een stuk kleiner, daar zijn mensen zich niet altijd van bewust. Het klinkt misschien gek, maar ik vind dat mijn longziekte meer aandacht verdient. Daarom is het voor mij belangrijk dat Longfonds mijn verhaal in beeld brengt.”

In Nederland is astma de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Kinderlongarts Annemie Boehmer van het Spaarne Gasthuis: “Nu het coronavirus is uitgebroken, hebben we een steeds beter beeld bij benauwdheid en kortademigheid bij volwassenen. Maar bij kinderlongziekten zie je dat nooit zo in beeld. Mensen denken onterecht dat astma met een puffertje wel weer over gaat. Het gaat echt om een hele grote groep kinderen in Nederland die meer aandacht verdient.”

Factsheet onderzoek benauwdheid
Het onderzoek naar benauwdheid is in juli en augustus van dit jaar uitgevoerd onder leden van de Longmonitor van het Nivel. Hieraan nemen mensen met een medische diagnose astma en/of COPD en mensen met een zeldzame longziekte deel. Deze onderzoeksgroep geldt als representatief voor de zelfstandig woonachtige populatie van mensen met astma en COPD van 15 jaar en ouder in Nederland. Er is aan 705 leden van de monitor een vragenlijst gestuurd die in totaal door 539 mensen is ingevuld. Daarnaast hebben nog 363 mensen met een zeldzame longziekte – afkomstig van patiëntenorganisaties – de vragenlijst ingevuld. In totaal gaat het om 902 respondenten met een longziekte. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in deze factsheet: https://nivel.nl/sites/default/files/bestanden/1003875.pdf  

Longfonds: ‘Geef adem’
Onder het motto ‘Geef Adem’ vraagt Longfonds aandacht voor het onderwerp dat alle longziekten verbindt: benauwdheid. “We brengen het verhaal van mensen met een longziekte in beeld”, legt Michael Rutgers uit. “Zo laten we zien wat benauwdheid met hen doet. We willen mensen activeren om mee te werken aan een wereld waarin iedereen vrij kan ademen. Door op een gezonde manier te leven in gezonde lucht. En door baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar longherstel en het voorkomen van astma mogelijk te maken. We geloven dat we zo samen longziekten de wereld uit kunnen helpen.”

Samen met de Long Alliantie Nederland (LAN) lanceert Longfonds vandaag een landelijke publiekscampagne. De campagne is ontwikkeld samen met mensen met een longziekte, longartsen, kinderartsen, verpleegkundigen, huisartsen en andere organisaties die zich inzetten voor onze longgezondheid. “Benauwdheid en kortademigheid zijn van grote invloed op je leven. Het coronavirus maakt eens te meer duidelijk hoe vitaal onze longen zijn. Daar staan we nog onvoldoende bij stil”, vindt Michael Rutgers.