Bijeenkomst Zorgpad werkgerelateerde longziekten

Geplaatst op: januari 23, 2023

Long Alliantie Nederland organiseert bijeenkomst over zorgpad werkgerelateerde longziekten

In tal van beroepen komen werknemers in aanraking met irriterende of sensibiliserende stoffen die klachten veroorzaken. Jaarlijks sterven zo’n 4100 mensen aan beroepsziekten, waarvan ongeveer 3.700 door luchtwegaandoeningen die zijn veroorzaakt door blootstelling aan stoffen op het werk. Werkgerelateerde factoren beïnvloeden de klachten van longpatiënten aanzienlijk: uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat bij circa 15% van de patiënten met astma en COPD en 25% van de patiënten met longkanker werkgerelateerde factoren een rol spelen. Een aantal interstitiële longaandoeningen wordt vrijwel uitsluitend veroorzaakt door beroepsmatige blootstelling aan stoffen.

Het is van groot belang dat mensen met (beginnende) luchtwegklachten door het werken met stoffen zo snel mogelijk herken gesignaleerd worden. Hierdoor kan op het werk worden gekeken hoe de blootstelling kan worden verminderd. Ook kunnen de gezondheidsklachten worden aangepakt.

Voor het  signaleren van (beginnende) werkgerelateerde luchtwegklachten en het diagnosticeren, behandelen en vervolgen van werkgerelateerde longziekten heeft de Long Alliantie Nederland met financiële steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het Zorgpad werkgerelateerde beroepsziekten opgeleverd.

Op maandag 30 januari aanstaande van 10.00 tot 13.00 uur organiseert de Long Alliantie Nederland in Amersfoort een bijeenkomst over werkgerelateerde longziekten. Tijdens deze bijeenkomst wordt het zorgpad officieel aangeboden aan het landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten (LEXCES). De LAN en het LEXCES willen in de komende jaren komen tot implementatie van het zorgpad werkgerelateerde longziekten: zodat er meer aandacht komt voor dit onderwerp en preventie en zorg bij werkgerelateerde longziekten verbeteren.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij op 30 januari. Als u hier bij wit zijn kunt u een mail sturen naar vaneijkelenburg@longalliantie.nl. De bijeenkomst is ook digitaal te volgen via deze link