Stoffen in de RI&E

Actie tijdens de Week van de RI&E: gratis boekje Ademnood

Jaarlijks sterven 3.700 mensen aan beroepsziekten. Meer dan de helft daarvan overlijdt aan de gevolgen van beroeps-longziekten. Jaarlijks komen daar 13.000 nieuwe slachtoffers van beroepsziekten bij. Blootstelling aan bepaalde stoffen tijdens het werk kunnen mensen ziek maken en klachten verergeren. Denk hierbij aan astma, COPD, long(vlies)kanker, silicose en andere longaandoeningen.

Risicovolle stoffen

Bij risicovolle stoffen denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan giftige dampen en stoffen, maar ook ogenschijnlijk onschuldige stoffen kunnen voor zeer ernstige klachten zorgen. Hierbij kan het gaan om allergenen, zoals pollen, schimmels, meelstof en enzymen, maar ook om sterk irriterende stoffen zoals endotoxinen en desinfectantia. Tussen één en vijf miljoen werknemers in Nederland maakt kans op blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer en het ondervinden van gezondheidsschade.

Inventariseren risico's

Het inventariseren van mogelijke blootstelling aan stoffen is een onderdeel van de RI&E. Tijdens de Week van de RI&E worden door verschillende organisaties kortingen op de RI&E en de toetsing aangeboden. Long Alliantie Nederland juicht deze initiatieven toe en roept werkgevers op om serieus te kijken naar mogelijke risicovolle stoffen en maatregelen om blootstelling tegen te gaan. Veel brancheorganisaties kunnen u verder helpen met informatie over stoffen in uw branche en maatregelen.

73001 EVE RI&E WeekRIE Logo 2018_300.jpg

Slachtoffers aan het woord in Ademnood

In het boek ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ komen 7 slachtoffers van longziekten als gevolg van werk aan het woord. Zij vertellen hun adembenemende verhalen, over hoe lang het duurt voor duidelijk is wat je mankeert, over het verliezen van je baan waar je van houdt, over het sociale isolement en het gevoel niet meer mee te tellen én over preventieve maatregelen. Op www.longalliantie.nl/ademnood vind je de digitale publicatie. Wil je een gedrukte versie ontvangen met deze aansprekende verhalen? Stuur dan in de Week van de RI&E (11-15 juni 2018) een email naar info@longalliantie.nl met je adresgegevens. De eerste 25 personen die zich melden krijgen Ademnood gratis toegestuurd.