Ademnood - Longziekten als gevolg van werk

voorkant_ademnood_klein.jpgIn het boek ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ komen 7 slachtoffers van longziekten als gevolg van werk aan het woord. Zij vertellen hun adembenemende verhalen, over hoe lang het duurt voor duidelijk is wat je mankeert, over het verliezen van je baan waar je van houdt, over het sociale isolement en het gevoel niet meer mee te tellen én over preventieve maatregelen. Vijf politieke partijen geven hun visie over beroeps(long)ziekten. De Long Alliantie Nederland en het Longfonds gaan in op wat er moet gebeuren om beroepslongziekten te voorkomen.

Klik hier om Ademnood te openen.

Nederland wereldkampioen gezond werken

Terwijl het aantal verkeersdoden in de afgelopen decennia werd teruggebracht van zo’n 3.600 naar 600 per jaar, is het aantal doden door beroepsziekten ongewijzigd hoog. De Long Alliantie Nederland vindt deze aantallen onacceptabel en werkt met verschillende stakeholders aan een integrale aanpak, waarbij – net als bij het terugdringen van verkeersdoden – alle partijen in de keten hun bijdrage leveren om beroepsziekten uit te roeien. Zij willen beroepslongziekten voorkomen door:

  • goede voorlichting aan werkgevers én werknemers over de risico’s van blootstelling en concrete informatie over hoe je gezond kunt werken;

  • systematische screening van werknemers die met stoffen werken om beginnende klachten vroegtijdig op te sporen;

  • voorlichting en juiste werkmethoden in beroepsopleidingen;

  • meer aandacht in de gezondheidszorg voor beroepsziekten;

  • meer (cijfermatig)inzicht, zodat we sneller leren en misstanden kunnen voorkomen.