Een adembenemende toekomst begint vandaag

voorkant_ademnood_klein.jpgBij risico’s van blootstelling aan stoffen denk je waarschijnlijk gelijk aan asbest, chemische verfluchten en lasrook, waar je in het ergste geval longkanker door kunt krijgen. Maar wist je dat ook blootstelling aan natuurlijke stoffen zoals mest, zand en paprikapollen ernstig ziek kunt worden?

In ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ vertellen 7 slachtoffers hun adembenemende verhalen, over hoe lang het duurt voor duidelijk is wat je mankeert, over het verliezen van je baan waar je van houdt, over het sociale isolement en het gevoel niet meer mee te tellen én over preventieve maatregelen.

Klik hier om Ademnood te openen

Webinar "Gezond werken met (gevaarlijke) stoffen"

Op 8 december vond het webinar 'Gezond werken met (gevaarlijke) stoffen' plaats. Heb je het gemist? Kijk dan hier het webinar terug. Dit webinar is georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Longarts Jos Rooijakkers en arbeidshygiëniste Tineke Rens gingen tijdens het webinar in op verschillende soorten stoffen die risico's met zich meebrengen en op maatregelen om blootstelling aan deze stoffen te voorkomen. Tijdens het webinar deelden werkgever Réne en zijn werknemer Frank, die een longziekte heeft opgelopen, hun ervaringen.


Maatregelen voor jouw branche

Iedereen komt weleens in aanraking met stoffen, maar als je door je werk met regelmaat, jarenlang stoffen inademt, kun je erg ziek worden. Het lastige is dat je het niet direct merkt. Maar wat met een kuchje begint, kan op de lange termijn ervoor zorgen dat je je werk niet meer kunt doen.
Het goede nieuws is dat de blootstelling aan stoffen vrijwel altijd te voorkomen is. Ga naar jouw branche voor concrete maatregelen:


Veelgestelde vragen

Welke ziektes kun je krijgen van natuurlijke stoffen?

Enerzijds heb je stoffen die zich opstapelen in je longen, vergelijk het met een stofzuigerzak die langzaam vol raakt, maar die je niet kunt legen. Anderzijds heb je stoffen waar je door hoge blootstelling allergisch voor kunt worden. Gewone stoffen waar iedereen wel mee in aanraking komt, maar waar je bij dagelijkse, jarenlange hoge blootstelling allergisch voor kunt worden. Daardoor kun je ernstige astmatische klachten ontwikkelen die er zelfs toe kunnen leiden dat je je werk niet meer kunt uitvoeren.

De meeste meldingen van beroepslongziekten zijn astma en COPD en stoflongen. Bacteriën, stof (silicum, kwarts) en anorganische stoffen (metalen, cement) zijn de meest genoemde oorzaken (NCvB, 2016). Kankerverwekkende risicofactoren zijn asbest, dieseluitlaatgassen, kwarts en houtstof (NCvB, 2016). Van alle vormen van beroepskanker is longkanker met 54-75% de meest voorkomende kanker.

Vaak zijn mensen zich niet bewust van de risico’s. De longen gaan geleidelijk achteruit, wat mensen vaak pas na jaren in de gaten hebben. Het begint met een onschuldig hoestje, verkoudheidsklachten en vermoeidheid, maar het kan leiden tot onherstelbare schade aan de longen.

Hoe weet ik of ik word blootgesteld aan risicovolle stoffen?

Ieder bedrijf in Nederland moet een risicoinventarisatie- en evaluatie (RI&E) uitvoeren, waarin ook de risico’s met werken met stoffen moeten worden opgenomen. Ook maatregelen om de risico’s te beperken moeten hierin worden gemeld. De RI&E moet beschikbaar zijn voor alle medewerkers in een bedrijf, dus die kun je opvragen bij je werkgever. Veel brancheorganisaties hebben informatie beschikbaar over werken met risicovolle stoffen in de betreffende branche.

Risicovolle stoffen zijn onder andere:

  • Dieselrook Bouw, wegenbouw, havens, vliegvelden, garages, huisvuilsector, vrachtwagenproductie, wegtransport, carrosseriebouw, landbouw, op-en overslag (veilingen) 
  • Lasrook Metaal, scheepsbouw, bouw, carosseriebouw, autoproductie, installatiebranche 
  • Organische stoffen Landbouw (akkerbouw, veeteelt, tuinbouw) en voedingsindustrie 
  • Allergene stoffen Bakkers, meelmaalderijen, kunststofindustrie, landbouw 
  • Kwartsstof Bouw, wegenbouw, betonindustrie, landbouw 
  • Houtstof Bouw, houthandel, meubelindustrie, timmerfabrieken, parketleggers, jachtbouw 
  • Asbest Renovatie/sloop gebouwen, scheepsreparatie, machineonderhoud, installatiebranche, brandweer 
  • Oplosmiddelen Bouw, huisschilders, meubelindustrie, scheeps- en jachtbouw, carrosseriebouw, autoproductie, grafische industrie, garages, autoschadeherstel 
  • Rook en roet Brandweer 
  • Chemische stoffen Chemie

Wat kan ik doen als ik klachten heb?

Als je vermoed dat je klachten hebt, bespreek dit dan met je huisarts en/of bedrijfsarts en meldt daarbij ook altijd wat voor werk je doet en dat daar mogelijk een oorzaak ligt.

Hoe kan ik blootstelling verlagen?

De beste manier om blootstelling te verlagen, is om de stof helemaal te vervangen door een andere, niet schadelijke stof. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. De werkgever zal in dat geval maatregelen nemen om de blootstelling te minimaliseren, bijvoorbeeld door afzuiging of door taken af te wisselen, zodat werknemers minder vaak en minder lang worden blootgesteld. Een laatste redmiddel is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Zorg dat je op de hoogte bent van de maatregelen en volg de instructies altijd op, ook als je ‘even snel’ iets wilt doen. Bedenk je dat je maar 1 paar longen hebt!