WHO wereldwijd jaarlijks meer dan acht miljoen doden door longziekten

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft de tien meest voorkomende doodsoorzaken in 2000 vergeleken met 2011. Aan longziekten sterven jaarlijks meer dan acht miljoen mensen en daarmee behoren longziekten nog steeds tot de meest dodelijke aandoeningen in het laatste decennium. Jaarlijks sterven 3,2 miljoen mensen aan lagere luchtweginfecties, 3 miljoen mensen aan COPD, 1,5 miljoen mensen aan longkanker en 1 miljoen mensen aan TBC.  

WHO-data.png

 

Ook in Nederland sterven helaas veel te veel mensen aan longziekten. Uit het LAN boek “Longziekten feiten en cijfers 2013” blijkt dat jaarlijks 34.000 sterfgevallen in Nederland (mede) veroorzaakt worden door longziekten. Een miljoen Nederlanders heeft een longziekte en de persoonlijke, maatschappelijke en economische impact van longziekten is groot. De jaarlijkse zorgkosten bedragen €2,6 miljard en de arbeidsverzuimkosten €1 miljard. De omvang en toename van het probleem van chronische longziekten in Nederland vormt een van de redenen voor de Long Alliantie Nederland om het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten te gaan uitvoeren.

De WHO studie “the 10 leading causes of death in the World 2010 and 2011” is HIER te vinden en het boek Longziekten feiten en cijfers 2013 is HIER te downloaden en HIER te bestellen. Meer informatie over het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten is HIER te vinden.