Longpatiënt aan het werk met werkwijzers

Chronische longziekten staan in de top vijf oorzaken van arbeidsverzuim in Nederland.Mensen met een longziekte hebben meer moeite om aan het werk te blijven of een betaalde baan te vinden. Degenen die wel werken, lopen door hun ziekte tegen problemen aan op de werkvloer. Niet alleen voor de werknemer, maar ook nadelig voor de werkgever. Hoog tijd voor de werkwijzers Astma en COPD die de LAN ontwikkelde in samenwerking met het Longfonds.

Ook de kosten rondom ziekteverzuim en –uitval liegen er niet om. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het zorglasten onderzoek van het RIVM wordt duidelijk dat de directe medische kosten gelijk of zelfs lager zijn dan de maatschappelijke kosten, zoals arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en verloren inkomen door arbeidsongeschiktheid.

In de werkwijzers staat alle informatie over het werken met een longziekte, bijvoorbeeld tips over het in kaart brengen van de huidige werksituatie, tips om het werk goed te laten samengaan met een longziekte, maar ook informatie over wettelijke regelingen zoals de WIA.

U kunt de werkwijzers bestellen via longfonds.nl/bestellen.Er is een werkwijzer voor mensen met astma en een voor mensen met COPD.  U krijgt de brochure dan gratis toegezonden.

Astma-Werkwijzer-LF.pngCOPD-Werkwijzer-LF.png