Boek “Longziekten feiten en cijfers 2013” uitgebracht

De Long Alliantie Nederland heeft het boek “Longziekten feiten en cijfers 2013” uitgebracht.

Het boek Longziekten feiten en cijfers 2013 beschrijft de tien meest voorkomende longziekten in Nederland. Astma, COPD, longkanker, longontsteking, TBC, Cystic Fibrosis, slaapapneu, interstitiële- en vasculaire longziekten en mesothelioom. Per ziekte wordt ingegaan op de kenmerken, oorzaken en beloop, patiëntenaantallen, sterfte, kosten en trends. In 2008 werd het boek “Longziekten feiten en cijfers 2008” uitgebracht. De afgelopen vijf jaar laten een stijging zien van patiëntenaantallen, sterfte en zorgkosten. De arbeidsverzuimkosten waren in 2008 nog niet bekend. 

Uit het boek blijkt dat 34.000 van de jaarlijkse sterfgevallen in Nederland (mede) worden veroorzaakt door longziekten. Een miljoen Nederlanders heeft een longziekte. De persoonlijke, maatschappelijke en economische impact van longziekten is groot. De ziektelast en sterfte zijn hoog. De jaarlijkse zorgkosten bedragen €2,6 miljard en de arbeidsverzuimkosten €1 miljard.

Dr. Guusje ter Horst, voorzitter van de Long alliantie Nederland (LAN). “Het boek maakt het enorme probleem van longziekten duidelijk. En om het nog erger te maken: bij ongewijzigd beleid nemen het aantal mensen met een longziekte, sterfte, zorgkosten en verzuimkosten nog verder toe. Het goede nieuws is dat met een gerichte aanpak een positieve trendbreuk kan worden bereikt met juist een minder grote groei van het aantal longpatiënten, minder sterfte, lagere zorgkosten en lagere arbeidsverzuimkosten. De Long Alliantie Nederland wil dat bewerkstelligen met het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten dat wordt uitgevoerd zodra voldoende financiële steun is gevonden”.

Het boek wordt gelanceerd op donderdag 18 april om 10.00 tijdens de Longdagen 2013 in de Jaarbeurs Utrecht. 

Het boek is HIER te downloaden.

Het boek is HIER te bestellen.