Doel 4: 25% minder kinderen starten met roken

NACL-Icon_4.jpg

Lopende projecten

Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen als gevolg van roken. Hoe jonger mensen beginnen met roken, hoe groter de kans op een blijvende rookverslaving. Met chronische longziekten en overlijden als mogelijk gevolg.  Met het NACL willen we met dit doel voorkomen dat jongeren gaan roken.

Jongeren beginnen vaak met roken uit nieuwsgierigheid, omdat ze een positieve verwachting hebben van de smaak of omdat de sociale omgeving hen daartoe verleidt. Daarnaast heeft de prijsvorming een invloed op hun keuze om te beginnen met roken, maar ook de beschikbaarheid en de zichtbaarheid van rokers en sigaretten (bron: RIVM).

Kinderen (onder de 18 jaar) moeten zoveel mogelijk beschermd worden om niet te beginnen met roken, zodat het besluit wel of niet te beginnen met roken zoveel mogelijk wordt uitgesteld tot de persoon volwassen is en zelf een rationele afweging kan maken om wel of niet te beginnen met roken.

Doelstelling NACL

Op niet beginnen met roken zijn een aantal organisaties actief ( onder meer Longfonds, KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en het Partnership Stoppen met roken.) De LAN wil zoveel mogelijk bestaande activiteiten van andere initiatiefnemers ondersteunen.

Lees verder